Isnin, 16 Mei 2011

SELAMAT HARI GURU

Assalamualaikum, Selamat Hari Guru
buat semua insan yang
bergelar GURU.
Terima kasih semua guruku,
jasa dan pengorbanan tak kan ku lupa
Halalkan ilmu yang telah dicurahkan di minda
ini sehingga diriku juga telah bergelar GURU.

Buat teman di Institut Bahasa Lembah Pantai,
Guru di SK TAMAN TASIK, AMPANG
Guru di SK BANDAR TASIK KESUMA, BERANANG.
Pengalaman bersama kalian cukup berharga

TERIMA KASIH CIKGU.


BERBURU ke padang datar
Dapat rusa berbelang kaki
Berguru kepalang ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)


Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.


Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.


Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.


Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.


USMAN AWANG
1979Selasa, 8 Mac 2011

DISIPLIN PELAJAR PERLU DIBENDUNG SEGERA.....

Kajian yang memaparkan betapa sejumlah satu pertiga daripada sekolah-sekolah harian di negara ini terdedah kepada bahaya kegiatan samseng atau pun gengsterisme bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan.

Ibarat api dalam sekam, jika dibiarkan marak tanpa kawalan sudah tentu bakal mengundang padah yang lebih buruk lagi.

Walaupun Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Abdul Shukor Abdullah mengatakan bahawa gejala ini masih terkawal dan tidak membimbangkan, namun di satu sudut janganlah pula kita mengambil sikap menunggu sehingga keadaan sudah menjadi serius baru tindakan mahu diambil kerana dikhuatiri bila sampai ke peringkat itu kelak, segala-galanya mungkin sudah terlambat.


Sikap setengah ibu bapa yang lebih mementingkan materialistik dan kurang memberikan tumpuan dan perhatian kepada anak-anak mereka di rumah sudah acap kali diperkatakan sebagai salah satu punca kepada masalah disiplin pelajar dan bukan lagi suatu isu yang baru.

Setiap kali masalah yang membabitkan pelajar timbul, golongan ibu bapa pasti menjadi sasaran. Namun itulah hakikat yang harus diterima oleh ibu bapa di zaman moden ini.

Tidak dapat tidak mereka perlu akur dengan kenyataan bahawa pembentukan akhlak serta moral yang baik perlu disemai dan dipupuk dari rumah lagi.
Malangnya melihat senario masa kini, ibu bapa nampaknya lebih leka dengan pembangunan ekonomi sehingga melupakan soal pembangunan insan yang bertunjangkan agama dan menitikberatkan nilai-nilai murni.

Soal memberi didikan agama dan rohani kepada anak-anak semakin diabaikan oleh ibu bapa di zaman moden ini. Tidak dapat dinafikan mana-mana agama pun sentiasa menitikberatkan penerapan nilai-nilai murni yang rata-rata menghendaki penganutnya menjadi baik - soalnya adakah ibu bapa mengambil berat tentang perkara ini?


Masalah disiplin yang lebih menjurus di kawasan bandar memberi gambaran kepada kita bahawa institusi keluarganya telah semakin rapuh di mana ibu bapa mereka lebih sibuk dengan urusan mencari kemewahan dunia dan tidak mempunyai masa langsung untuk bermesra  dengan anak-anak.

Anak -anak selalunya akan dibiarkan tinggal bersendirian di rumah tanpa pengawasan dan peluang yang ada ini selalunya akan mereka gunakan untuk memenuhi gelodak dan runtunan nafsu remaja mereka seperti menonton filem-filem lucah dengan rakan-rakan sebaya mereka. Oleh itu, tidaklah menghairankan kita di peringkat usia muda begitu sudah ada pelajar yang terjebak dalam perlakuan seks seperti bersekedudukan dan merogol. Jangan terperanjat kalau dalam beg anak-anak kita kini terdapat kondom selain daripada buku-buku sekolah mereka!

Dalam keadaan sekarang yang dipengaruhi oleh Internet, peranan ibu bapa sudah tentunya lebih berat lagi kerana anak-anak kini sudah mula berjinak dengan internet dan banyak menghabiskan masa di cybercafe dan mempunyai peluang yang seluas-luasnya untuk melayari laman-laman yang tidak sepatutnya mereka layari.

Pendeknya anak-anak remaja sekarang kian terdedah dengan pelbagai bahan negatif yang berunsurkan seks yang boleh merosakkan minda mereka dan sekali gus menjerumuskan mereka ke dalam perlakuan-perlakuan yang tidak sihat.

Tidak mustahil, gejala ini akan menular di kalangan pelajar sekolah sekiranya ibu bapa tidak mengambil langkah berjaga-jaga dari sekarang bagi mengawal anak mereka dari terjebak sama. Saluran yang begitu popular dikalangan pengguna internet khususnya golongan pelajar yang masih muda remaja kadangkala di jadikan medan untuk mereka menghamburkan perkataan-perkataan yang berunsur lucah yang akhirnya membawa kepada perlakuan-perlakuan seks yang tidak diingini.

Tidak kurang pentingnya juga, kita mengharapkan ibu bapa akan lebih bersikap terbuka dalam menangani masalah disiplin di kalangan anak mereka. Kita dapati ada ibu bapa yang secara melulu cuba menyalahkan pihak sekolah ataupun guru sekiranya anak-anak mereka dikenakan tindakan disiplin. Ada kalangan ibu bapa yang cepat melenting dan cuba mengheret guru ke mahkamah sekiranya tindakan disiplin diambil terhadap anak mereka.

Apa yang penting sekarang semua pihak perlu berganding bahu melaksanakan segala bentuk tindakan yang telah dirangka sebelum segala-galanya menjadi parah.

Isnin, 7 Mac 2011

1 MALAYSIA BERMULA DARI RUMAH

MALAYSIA, sebagai sebuah negara yang memiliki masyarakat berbilang kaum, agama dan bangsa telah lama menjadi contoh terbaik di pentas dunia dalam mengamalkan hidup bermasyarakat yang bertoleransi, saling menghormati dan memahami antara satu kaum dengan kaum lain.

Apa yang negara kita nikmati sekarang amat jauh berbeza dengan negara-negara lain yang mempunyai penduduk berbilang kaum tetapi rakyatnya tidak pernah hidup aman lantaran perbezaan tersebut.

Malah, ada negara yang memiliki penduduk daripada satu kaum sahaja tetapi masih gagal mengekalkan keamanan yang diingini kerana perpaduan rakyatnya yang rapuh.

Justeru, keunikan negara kita yang mempunyai penduduk pelbagai kaum yang dapat hidup dalam keadaan aman damai sentiasa menjadi perbualan masyarakat dunia. Itulah yang kita banggakan selama ini, tetapi soalnya apakah keadaan itu dapat dikekalkan?

Jawapan yang pasti adalah ia boleh dikekalkan dengan syarat setiap rakyat terutama pemimpin politik, pemimpin pertubuhan bukan kerajaan, pemimpin kumpulan yang ditubuhkan berasaskan kaum saling bekerjasama erat dengan kerajaan dalam memastikan keamanan dan perpaduan yang dikecapi hari ini dapat kekal selamanya.

Usaha mengukuhkan perpaduan perlu bermula di rumah dan sekolah rendah. Ini kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya, selain kanak-kanak itu diibaratkan seperti sehelai kain putih yang mana segala corak pada kain itu ditentukan oleh ibu bapa, penjaga dan guru-guru di sekolah.

Tidak kira sama ada anak-anak itu mengikuti persekolahan aliran kebangsaan, Cina, Tamil, Inggeris atau sekolah antarabangsa, tugas memperkukuhkan perpaduan terletak pada bahu ibu bapa dan guru.

Merekalah yang bertanggungjawab sepenuhnya membentuk sikap anak- anak agar saling menerima perbezaan dan akhirnya membesar sebagai rakyat yang sanggup bertolak ansur, bertoleransi dan menghormati perasaan antara satu kaum dan kaum lain.

Memang diakui sukar untuk memuaskan hati semua kaum lantaran ledakan teknologi maklumat dan jaringan yang hebat sekarang, sehinggakan ada dalam kita lebih mempercayai apa yang ditulis blogger. Tetapi jika jiwa setiap rakyat sudah terdidik supaya menerima perbezaan yang ada, maka apa saja yang dipaparkan akan dianggap sebagai bahan bacaan ringan sahaja.

Dalam pada itu, kita sedih kerana perpaduan erat yang telah lama dijalin mahu dirosakkan oleh tindakan segelintir kumpulan kaum yang ekstrem.

Berlakulah demonstrasi haram, tetapi kita bernasib baik kerana anggota polis bertindak pantas membendung gejala yang tidak diingini itu daripada merebak menguasai kota raya, bandar raya dan setiap ceruk pekan dan desa.

Maka dengan itu, marilah kita saling bekerjasama mengukuhkan perpaduan, bertindak reaktif, proaktif dan ikhlas menerima perbezaan di antara kaum.

Ahad, 6 Mac 2011

PILIHAN HATI PENGUNDI MERLIMAU DAN KERDAU......TAHNIAH


BN menang di DUN Merlimau dengan majoriti 3,643 undi. Calon BN, Roslan Ahmad mendapat 5,962 undi, manakala calon PAS, Yuhaizad Abdullah memperolehi 2,319 undi. Jumlah undi rosak diterima ialah 130 undi.


Majoriti itu lebih tinggi berbanding dengan 2,154 undi pada 2008. bagaimanapun, ia masih rendah berbanding dengan majoriti BN sebanyak 5,087 pada 2004.

Sementara itu bagi pilihan raya kecil DUN Kerdau, BN turut menang besar dengan majoriti 2,724 undi.

Calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad memperolehi 5,060 undi, menewaskan calon PAS yang mendapat 2,336 undi. Jumlah undi rosak ialah 90.

Keputusan pilihan raya kecil itu diumumkan oleh pegawai pengurus pilihan raya, Datuk Tarif Abdul Rahman kira-kira 8.20 malam ini.

Majoriti kemenangan BN itu juga mengembalikan tahap sokongan yang dinikmatinya pada pilihan raya umum 2004 di mana parti itu mendapat majoriti sebanyak 2,565 undi.

Ia juga menunjukkan pertambahan hampir 70 peratus berbanding majoriti yang diperolehi BN sebanyak 1,615 undi pada 2008.

Keadaan ini menunjukkan sokongan pengundi telahpun kembali kepada BN di Kerdau.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengulas kemenangan BN di Merlimau dan Kerdau berkata, walaupun cemerlang, tetapi ia adalah satu pilihan raya kecil, dan tidak menggambarkan senario nasional.

Bagaimanapun, katanya, BN akan mengambil iktibar daripadanya untuk mengukuhkan usahanya, supaya apabila tiba pilihan raya umum nanti, mesej yang dibawa di situ, dapat difaham di seluruh negara.

Sementara itu, pilihan raya kecil DUN Kerdau turut mencatatkan 83 peratus atau 7,480 orang pemilih keluar mengundi selepas semua 13 pusat mengundi ditutup 5 petang tadi.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata pihaknya sudah menjangkakan jumlah itu berdasarkan pencapaian pada pilihan raya umum 2008 lalu iaitu 80.3 peratus.

Menurutnya lagi, proses pengundian sejak pukul 8 pagi hingga 5 petang juga berjalan lancar walaupun terdapat beberapa insiden provokasi antara penyokong parti bertanding iaitu PAS dan BN.

"Di Sekolah Menengah Kebangsaan Kerdau tadi, keadaannya memang tegang dan panas tetapi pihak polis bertindak pantas mengawal keadaan supaya tidak berlarutan menjadi perkara tidak diingini," katanya kepada pemberita di Dewan Tun Razak, Majlis Perbandaran Temerloh.

Malaysiakini : 9.00 malam 06/03/2011

Sabtu, 5 Mac 2011

Antara Politik Kebencian dan Agenda Pembangunan

SELEPAS seminggu kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau berlangsung, sudah pasti majoriti daripada 8,999 pengundi di kawasan tersebut telah membuat keputusan untuk memilih parti bagi mewakili mereka Ahad ini.

Lebih penting, wakil rakyat yang dipilih itu bukan sahaja dapat membawa suara mereka kepada kepimpinan negeri tetapi apa yang dapat dilakukannya bagi pembangunan Kerdau serta penyelesaian sebarang masalah penduduk tempatan.'JOM BACA LAGI ENTRI INI' Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...