Saturday, September 7, 2013

Konsep Takaful

               Takaful merupakan salah satu konsep insuran yang berasaskan Muamalat Islam, yng berlandaskan hukum Syariah. Konsep ini sebenarnya telahpun diamalkan sejak lebih 1400 tahun. Pada asasnya, sistem Takaful berteraskan konsep kerjasama, tanggungjawap, jaminan, perlindungan dan saling membantu di kalangan para pesertanya.

               Dalam erti kata lain, ia merupakan penyediaan sumbangan yang dikongsikan bersama bagi membantu mereka yang memerlukannya. Asas falsafah ini adalah berpandukan kepada beberapa hadith Rasulullah s.a.w. yang antaranya:

                Dalil Kerjasama
> Allah akan sentiasa membantu hambanya selagi mereka saling membantu antara satu sama lain. (Diriwayatkan oleh ImamAhmad dan Imam Abu Daud)

                Dalil Tanggungjawap
>Ibarat hubungan dan perasaan orang-orang beriman sesama mereka adalah seperti jasad, apabila salah satu daripadanya ditimpa kesusahan, maka seluruh anggota yang lain juga akan merasainya.
(Diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari dan Imam Muslim)

>Muslim yang sebenar (Mu'min) dengan Muslim yang lain (Mu'min) diibaratkan seperti bangunan di mana setiap bahagian menyokong bahagian yang lain.
(Diriwayatkan oleh Imam Al- Bukhari dan Imam Muslim)

               Dalil Saling Melindungi
>Demi Hayatku yang berada dalam kekuasaan Allah, tiada siapa akan masuk Syurga jika beliau tidak melindungi jirannya yang berada dalam kesusahan.
(Diriwayatkan oleh Imam Ahmad)

Berasaskan hadith diatas, para ilmuan Islam memutuskan bahawa usaha bersepadu perlu wujud untuk melaksanakan Konsep Takaful sebagai kaedah terbaik untuk memenuhi tuntutan ini.

Hubungi Agen Takaful anda:


UPSR semakin hampir la...

Tinggal 3 hari lagi tarikh UPSR. Liyana masih lagi ada tusyen iaitu pagi ni dan besok pagi bagi buat persiapan terakhirnya.
Abah harap angah akan buat yang terbaik untuk UPSR ni..
Abah doakan angah dapat 5 A.
Ibu pun doakan kejayaan angah.

Friday, December 14, 2012

Tawakkal Dalam Islam

Rasulullah saw. bersabda, “Sungguh, seandainya kalian bertawakkal kepada Allah dengan sebenar-benarnya, niscaya kalian akan diberi rezeki sebagaimana burung-burung. Mereka keluar pada waktu pagi dalam keadaan lapar dan pulang pada waktu petang dalam keadaan kenyang.” (HR. Ahmad, At-Tirmidzi, Ibnu Majah, Al-Hakim)

Pada zaman Rasulullah saw. ada seorang sahabat yang meninggalkan untanya tanpa diikat. Ketika ditanya, mengapa tidak diikat, dia menjawab, "Saya bertawakkal kepada Allah". Nabi saw. bersabda, “Ikatlah dahulu unta itu, kemudian baru bertawakkal kepada Allah.” (HR. Tirmidzi).

Tawakal bererti berserah diri sepenuhnya kepada Allah dalam menghadapi atau menunggu hasil suatu pekerjaan atau menanti akibat dari suatu keadaan setelah berusaha keras dalam berikhtiar dan bekerja sesuai dengan kemampuan.

Allah berfirman, "Sesiapa bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah akan berikan jalan keluar dari segala masalah dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan sesiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (At-Talaaq: 2-3)

Imam al-Ghazali merumuskan definisi tawakkal sebagai berikut, "Tawakkal ialah menyandarkan kepada Allah ketika menghadapi suatu kepentingan, bersandar kepadaNya dalam waktu kesukaran, teguh hati ketika ditimpa bencana disertai jiwa yang tenang dan hati yang tenteram.

Tawakkal adalah perkara yang tidak boleh dilihat tapi cuma boleh dirasai melalui jiwa, hati dan minda. Tawakkal merupakan hasil dari keyakinannya yang bulat kepada Allah, meyakini hanya Allah yang menguasai dan mengatur alam semesta ini. Keyakinan inilah yang mendorongnya untuk menyerahkan segala persoalannya kepada Allah. Hatinya tenang dan tenteram serta tidak ada rasa cemas kerana Allah Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana.

Thursday, December 13, 2012

Pelancaran Skim Ronda Sukarela Taman Serting Utama/Perdana
   Pada 05 Dis 2012 yang lepas KRT Taman Serting Utama/Perdana telah membuat perlancaran Skim Ronda Sukarela di rasmikan oleh YB Dato Haji Lillah bin Haji Yasin Ahli Parlimen Jempol

Acara dimulakan dengan Taklimat Skim Rondaan Sukarela oleh Timbalan Pengarah JPNIN Negeri Sembilan iatu En Khalid lebih kurang jam 2030. Penduduk setempat berkumpul jam 2000.
Para jemputan dari wakil KRT Taman Seri Serting dan KRT Ladang Geddes
Ketibaan YB Dato Lillah lebih kurang jam 2130 disambut AJK dan Penyambut Tetamu.
Juruacara Cikgu haji Ibrahim SU KRT Taman Serting Utama/Perdana dan En Supian Penolong Pegawai Perpaduan JPNIN Jempol.
Bacaan Doa Iman Sharim bagi memberkati Majlis.
Kata-kata Aluan dari Pengerusi KRT Taman Serting Utama/Perdan En Shamsul.
Ucapan dari Pegawai Perpaduan Daerah Jempol Puan Rohayu.

Ucapan dan Pelancaran Skim Rondaan Sukarela dari YB Dato Lillah.Alhamdullillah YB Dato menyumbang RM 5000 untuk menjalankan aktiviti setempat.
Gimik pelancaran Skim Rondaan Sukarela dengan YB Dato memakaikan Vest SRS kepada ahli didahulukan ahli SRS En Mat.
Giliran En Shahar kita Sjn Polis Pencen.
Seterusnya En Suhaimi
dan yang akhir sekali Cikgu Zainal 
Acara berakhir lebih kurang Jam 2300 dan diucapkan ribuan terima kasih kepada YB Dato atas kesudian melancarkan SRS Taman Serting Utama/Perdana.

Tuesday, December 11, 2012

Jamuan Semarak Setia Perpaduan Ahli SRS

 Petang ini menghadiri Jamuan Semarak Setia Perpaduan Ahli Skim Rondaan Sukarela bersama YAB Menteri Besar Negeri Sembilan tetapi YAB MB tak dapat datang dikatakan kurang sihat jadi diwakili Dato Radzi Exco Kebudayaan, warisan dan semua ahli exco negeri Negeri sembilan. Setiap KRT diwakili oleh 4 orang ahli SRS. Dianggarkan lebih 1,000 orang wakil ali SRS yang datang.


 Ini adalah wakil ahli SRS Taman Serting Utama iaitu En Nordin Ketua Ronda SRS, Sjn (B) Shahar, En Mizi

En Redzuan dan En Mat. Taman Serting Utama datang 6 wakil Ahli SRS.
Hah inilah wakil Taman Serting Utama yg utama En Zul kita ha!ha!ha! perasan. Jamuan diadakan di Klana Resort and Spa Seremban. Kita orang pergi naik Unser En Nordin je... Ok la apa-apa kita ketemu dilain acara ok cow dulu untuk kali ni.


Tuesday, March 20, 2012

Tidur MeniarapDilarang baring tidur meniarap

*
Dari Abu Dzar ra., beliau mengatakan, “Suatu hari Nabi saw. sedang berjalan melewatiku ketika itu aku tidur secara meniarap atau tengkurap. Maka baginda membangunkanku menggunakan kakinya dan berkata, “Hai Junaidib (panggilan Abu Dzar), sesungguhnya cara berbaring seperti ini adalah cara berbaring penghuni neraka.” (HR. Ibnu Majah)

Dari Abu Hurairah ra., beliau berkata; Rasulullah saw. pernah melihat ada seseorang yang berbaring di atas perutnya (meniarap/tengkurap), maka baginda berkata, “Sesungguhnya cara berbaring seperti ini dibenci oleh Allah.” (HR. Tirmidzi)

Wallahu a'lam,