Thursday, October 6, 2016

Assalam.

Berhati-hati lah dengan bomoh yang mengajar Lam terbalik, Hu, potong limau, pagar Roh dan macam-macam lagi.

Berhati-hati lah kita semua dengan bomoh seperti ini.

Sekian.

Wednesday, September 23, 2015

Monday, August 26, 2013

Hukum qada dan puasa enam syawal serentakBerikut ialah artikel oleh Profesor Madya Dr Abdul Hayei Abdul Sukor, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya (UM), ahli Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dan penerima anugerah maulidurrasul kebangsaan 2011.


Soalan

4. Bolehkah diniatkan serentak antara puasa qada dan puasa sunat 6 hari dalam bulan Syawal? - Bashir, Segambut, Kuala Lumpur.


Jawapan:

Menjawab soalan terakhir iaitu bolehkah diniatkan serentak antara puasa qada dan sunat enam hari dalam bulan Syawal? Saya perturunkan di sini terjemahan fatwa Syeikh Atiyyah Saqar, Pengerusi Majlis Fatwa, al-Azhar, Mesir, katanya: Harus bagi mereka yang menanggung qada puasa Ramadan berpuasa sunat enam hari dalam bulan Syawal, tetapi niatnya hendaklah qada. Jika diniat dan dilakukan berasingan, nescaya lebih afdal, iaitu qada dan sunat pada hari-hari yang terpisah.

Katanya lagi: Ulama Syafie berpendapat pahala puasa sunat Syawal diperoleh secara automatik, apabila seseorang melakukan qada puasa dalam bulan Syawal, sama ada dia niat atau tidak diniatkan puasa sunat itu.
Dalam al-Syarqawi ala al-Tahrir 1/127, sebuah kitab dalam mazhab Syafie menyatakan: Jika seseorang berpuasa qada, nazar atau apa jua puasa dalam bulan Syawal, nescaya berhasil pahala puasa enam hari dalam bulan Syawal kerana yang dikehendaki hanya berpuasa dalam bulan itu sahaja.
Pendapat ini bertepatan dengan hadis Abu Ayyub yang menyatakan kelebihan puasa enam hari dalam bulan Syawal itu tidak mengenakan sebarang syarat tambahan. Hadis hanya menyebutkan yang maksudnya: Sesiapa berpuasa enam hari dalam bulan Syawal...
Oleh itu wajar dikekalkan atas keterangan yang mutlak dan bebas supaya apa jua puasa yang terkena dalam bulan Syawal, dikira memenuhi kehendak puasa enam hari dalam bulan itu.Wassalam.

Friday, July 12, 2013

Ilmu Pergi Berperang

Assalamualaikum

Saya berpeluang bertemu dengan seorang warga Filipina yang lama menetap di Sabah. Tidak mempunyai Kad Pengenalan. Memang seorang warga asing tetapi telah tinggal di Sabah sejak puluhan tahun dahulu lagi.

Orang ini sudah berusia dan masih sihat dan kuat. Handal dalam ilmu silat dan mengubat dengan cara yang yang tidak benar.

Sempat saya bertanya ttg ilmu perang org Filipina (maksudnya ilmu yang diamalkan oleh masyarakat Islam selatan Filipina).

Lalu beliau menunjukan satu ilmu. Saya tahu ilmu itu dipanggil Kaf 40. Beliau memanggilnya dengan nama lain. Menurut nya ilmu ini telah lama diamalkan di kalimantan dan selatan Filipina.

Inilah ilmu nya itu. Catatan tangan yang ditulis pada tahun 70an.


Bagaimana ilmu ini digunakan?

Dalam satu peperangan, seorang ketua org alim akan membuat pilihan siapa yang boleh ikut dlm peperangan tersebut. Semua tentera mengamalkan ilmu ini. Orang alim tadi akan membacakan satu mentera lain. Seperti di bawah ini. 
Hanya tentera yang mendengar mentera yang dibacakan sahaja yang boleh ikut pergi berperang. Dalam ramai2 tentera itu, bukan semua boleh dengar mentera yang dilaungkan itu.

Menurutnya, pegi 10 balik pun 10. Maksudnya tentera yg pergi pasti akan selamat pulang.

Ada beberapa lagi kegunaan yang beliau bgitahu saya. dan kebanyakannya adalah untuk tujuan yang amat salah.

Patutlah guru saya dahulu pernah pernah kata "jangan dok amai ilmu nih"

Wassalam.

Friday, April 12, 2013

Allah yang menentukan

Assalamualaikum,

Saya melihat2 ke beberapa blog berkaitan rawatan Islam. Dalam satu blog yg saya temui, tertulis di sana moto perubatan Islam. Yakni moto atau falsafah kepada perawat tersebut.

Moto beliau ialah "Bukan ikhtiar kita , tetapi ikhtiar Allah"

Moto tersebut, pada sy adalah agak pelik. Apa maksud ikhtiar Allah? Allah berikhtiar mencari kesembuhan? Ikhtiar itu milik hamba. Allah tidak berikhtiar. Allah yg menentukan.

Moto tersebut amat salah.

Wassalam.

Sunday, March 31, 2013

Thursday, March 21, 2013

Doa Kepada Pengantin

Doa pengantin yang saya petik dari Blog Sahabat

Sunday, March 10, 2013

Air Zam Zam Palsu

Hati-hati ketika membeli air zam zam di pasaran. Pendapat saya untuk diri saya sendiri: Saya yakin ada zam zam palsu di pasaran kita. Saya amat yakin.

Sedangkan yang dibeli di tanah haram di Makkah itu pun masih berisiko palsu, apalagi yang di sini. Kerajaan Saudi sendiri pun menggerakkan aktiviti pembanterasan penjualan air zam zam palsu di Makkah.

Wednesday, March 6, 2013

Artikel Air jampi - Akhbar Utusan

Air jampi tidak wajar dikomersial

KUALA LUMPUR 20 Feb. - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menasihatkan supaya air ruqyah ataupun air jampi tidak dikomersialkan kerana dikhuatiri boleh menimbulkan pelbagai tanggapan terhadap perubatan Islam.
Ketua Pengarahnya, Datuk Othman Mustapha berkata, pengkomersialan air ruqyah kini dilihat telah dieksploitasi, malah ada sesetengah pihak cuba mengambil keuntungan mudah melaluinya.
“Perkara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah apabila masyarakat mula menganggap kesembuhan itu datang daripada air jampi berkenaan. Contohnya, air ini boleh melariskan perniagaan dan menyembuhkan penyakit.
“Ruqyah atau jampi ini sepatutnya dibacakan oleh orang yang selayaknya dan mengikut kaifiat serta syarat-syarat tertentu. Apabila perkara ini dikomersialkan, kita khuatir air itu tidak mematuhi syarat dan kaifiat tersebut," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Semalam, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan Jakim bagi membincangkan isu penjualan air jampi yang dilihat semakin berleluasa pada masa ini.
Jelasnya, usaha itu juga diambil untuk mengawal penjualan air jampi di pasaran sekiranya terdapat unsur penipuan dan mendatangkan kekeliruan kepada pengguna.
Tambahnya, walaupun tiada sekatan dikenakan terhadap penjualan air jampi di pasaran, garis panduan dan peraturan yang dikeluarkan haruslah ditepati peniaga produk itu terutama dari segi pengiklanan
Dalam pada itu menurut Othman, meskipun tidak dinafikan dalam Islam terdapatnya kaedah menggunakan air yang diruqyah sebagai penawar dan ubat, namun kebiasaannya pihak yang ingin mendapatkan rawatan tersebut perlu bertemu pengamal perubatan Islam yang dipercayai atau lebih baik dengan perawat yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan.

Monday, August 6, 2012

syaitan dirantai?

Assalamualaikum.

seseorang bertanya kepada saya benarkah syaitan itu dirantai semasa Ramadan. beliau merujuk kepada satu tulisan yang di bacanya di satu blog.

10 jenis syaitan yang dirantai ketika bulan Ramadhan

Iblis laknatullah itu sendiri.
Zalituun (anak iblis) – Pakar dalam hal menggoda manusia ke arah sifat membazir dan bakhil.
Wathiin – Pakar dalam mendorong manusia berpra-sangka buruk dan putus asa terhadap Allah.
A’awan – Pakar yang ditugaskan khas dalam menggoda raja / pemimpin besar supaya bersikap sombong dan takbur serta zalim terhadap rakyatnya.
Haffaf – Pakar dalam menggoda manusia meminum arak / khamr dan benda memabukkan.
Murrah – Pakar dalam melalaikan manusia dari mengingati Allah dengan muzik, hiburan,gossip dan segala
benda yang melalaikan.
Masuud – Pakar dalam membinasakan manusia melalui kata2 fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja dosa yg muncul dari lidah dan mulut.
Daasim – Pakar dalam merosakkan rumah tangga manusia dan menggoda ke arah zina dan maksiat.
Walahaan – Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.
Lakhuus – Pakar dalam menyesatkan akidah manusia dengan menyembah api, batu berhala, bintang dan lain2.


Ulasan:

Setahu saya, istilah syaitan yang dirantai itu adalah perumpamaan sahaja. dalam bahasa arab ia disebut Balaghah. maksud ayat tidak boleh difahami secara literal. bukan lah betul dibelenggu seperti yang difahami oleh sebilangan besar kanak-kanak. tulisan tersebut di atas tidak pula saya ketahui rujukannya.

Wallahuallam.

Tuesday, June 12, 2012

5 jenis Iblis

 Diambil dari blog sahabat


Cara kerja iblis dalam menggoda serta menjerumuskan manusia ke dalam jurang kesesatan dilakukan secara teratur dan sistematis. Iblis memiliki kerajaan yang besar serta pejabat-pejabat penting di dalamnya. Dalam menjalankan pekerjaannya, Iblis mempunyai wakil-wakil atau panglima. Lima diantaranya harus diwaspadai, yaitu:

1.Tsabar, wakil iblis ini bertugas untuk mendatangi manusia yang sedang tertimpa musibah. Contohnya seperti kematian keluarga, penyakit berkepanjangan, dan musibah lainnya. Dia membisikan kalimat-kalimat sesat sehingga membuat manusia tersebut tidak sabar dalam menghadapi musibah dan cenderung untuk berkeluh kesah dalam menghadapi musibah tersebut sehingga kesannya menjadi seperti mencaci maki Allah SWT.

2.Dasim, wakil iblis ini senantiasa berusaha untuk merusak hubungan rumah tangga sehingga akan timbul benih-benih perselisihan dalam rumah tangga. Bila sudah parah, bisa terjadi perceraianb dan rasa benci diantara suami istri.

3.Al-A’war,wakil iblis ini bertanggung jawab terhadap timbulnya berbagai kemerosotan moral dan merebaknya perzinaan dalam masyarakat terutama kaum muda. Dia membuat perzinaan menjadi sesuatu yang indah di mata manusia sehingga terjadilah pergaulan bebas, kemerosotan moral, lahirnya anak di luar nikah, dan berbagai kerusakan moral lainnya.

4.Maswath, wakil iblis yang bertanggung jawab terhadap merebaknya kebohongan dalam kalangan masyarakat. kebohongan-kebohongan ini tentu akan memicu timbulnya fitnah dan permusuhan antar manusia.

5.Zalnabur, dia berjalan dan bergentayangan di pasar-pasar. Wakil iblis ini akan senantiasa mengobarkan permusuhan, pertengkaran, dan perselisihan diantara manusia, bahkan hingga terjadi saling bunuh antara manusia.

Melihat kejamnya kelima panglima iblis ini, kita harus senantiasa terhadap kekejaman mereka. Kita harus selalu meminta perlindungan Allah SWT dari kejahatan dan gangguan mereka. Pertebalah iman dan ketakwaan untuk semakin memperkuat pertahanan kita terhadap mereka sehingga kita bisa terhindar dari usaha mereka untuk menjerumuskan manusia. Semoga tulisan ini bermanfaat.

Tuesday, May 22, 2012

S: boleh lihat jin?

S: salam. bolehkah kiyta melihat jin?


J: Kita tidak dapat melihat jin yang dalam bentuk aslinya. kita boleh melihat jin dalam bentuk jelmaannya sahaja. adakalanya ia menjelma dlm bentuk anjing hitam, maka kita boleh melihat anjing itu, namun anjing yg kita lihat itu adalah jelmaan jin dan bukan bentuk asli jin.

Saturday, April 7, 2012

Soalan Scan

S: apakah pandangan ustaz mengenai scan perawat islam yang mampu menyaingi kemampuan doktor hospital?

J: perkataan scan diambil dari istilah perubatan moden. jika kita ke hospital, mmg scan dilakukan. wanita mengandung juga boleh discan oleh doktor. apa bila di scan, doktor boleh melihat bahagian yang tidak nampak oleh mata biasa. doktor boleh nampak bentuk tulang, kedudukan buah pinggang, dan byk lagi yang boleh di scan. scan dilakukan dengan menggunakan alat scanner. alat scan itu boleh mencecah harga RM jutaan.

jika ada perawat (Bomoh) mendakwa mampu melakukan scan, sebagaimana dilakukan oleh doktor tanpa alat/mesin, hingga boleh melihat dengan matanya sendiri penyakit atau kedudukan tulang yang tidak betul, pada hemat saya, itu adalah dakwaan yang tidak perlu kita pedulikan.

Friday, March 16, 2012

Teka teki

dipetik dari blog sahabat

Siapakah pembunuh 1/6 daripada penduduk bumi?

Jawapan: Qabil yang membunuh 1/6 daripada penduduk bumi
sebab bunuh Habil.. masa tu just ade Nabi Adam a.s, Siti Hawa, Qabil, Habil, Iklima dan Lubuda... 1/6 la tu..

Wednesday, February 29, 2012

Kisah Sahabat: Al-Ahnaf Bin Qais


Al-Ahnaf bin Qais, salah seorang sahabat Nabi yang mulia. Beliau digelar “Abu Bahr berasal dari Bani Tanim”. Dia dipanggil “al-Ahnaf” kerana kecacatan di kakinya.

Budi pekertinya refleksi akhlak Nabi s.a.w. Betapa harumnya nama al-Ahnaf sehingga diumpamakan, “Lebih lemah lembut berbanding al-Ahnaf (ahlam min al-Ahnaf)”.

Pernah diriwayatkan suatu hari ada seorang lelaki mengutuk dan mengeji al-Ahnaf. Apa tindak balasnya? Al-Ahnaf pergi dari situ dan tidak membalas kejian dan makian tersebut. Kejian dan makian tersebut tidak diendahkan, seolah-olah masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Langkahnya diteruskan walaupun lelaki yang mengejinya tadi tetap mengikut langkah kakinya dan terus mengutuknya. Lagak al-Ahnaf masih seperti tadi, tenang dan tidak menghiraukannya.

Sebaik sahaja menghampiri kawasan kediamannya, al-Ahnaf berhenti. Langkahnya kaku. Dipandang lelaki yang mengejinya tadi lantas berkata: “Jika masih ada apa-apa yang engkau ingin katakan, maka luahkanlah segala-galanya sebelum penghuni kejiranan ini mendengar kata-kata mu dan mula menyakitimu”.

Dalam kisah yang lain pula, seorang lelaki mengutuknya dan mengejinya. Al-Ahnaf sekadar diam tidak berkata apa-apa walau sepatah. Lelaki tersebut tidak berputus asa, tetap meneruskan misinya mengutuk dan menghina al-Ahnaf sehinggalah tiba waktu makan tengah hari. Al-Ahnaf berkata kepadanya: “Ini dia makanan tengah hari kami. Jom makan bersama kami”.

Ajakan al-Ahnaf itu sungguh-sungguh ikhlas dari hatinya. Bukan ajak-ajak ayam atau ajakan sinis. Lelaki yang menghinanya itu malu. Usahanya ibarat mencurahkan air ke daun keladi, sia-sia dan tidak bermanfaat pun.

Demikianlah akhlak al-Ahnaf yang lemah lembut, pemaaf, tidak berdendam dan tidak baran, malah berhikmah dalam menghadapi sebarang situasi.