Kalau siapa tengok pakaian 40 penyamun ketika keluar dari gua nak ke bandar. Ada yang memakai pakaian Tok Hakim, koboi,doktor dan lain2.. 
P Ramlee nak beritahu bahawa penyamun di negara kita ada bermacam2. Setuju jika filem2 P.Ramlee dijadikan sebagai rujukan ilmiah. Banyak filem2 beliau menyampaikan mesej2 berbentuk masa hadapan......sindiran yg penuh makna , realiti pada pentas malaysia skrg....Penyamun pun ada ustaz/ustazah utk menjustifikasi hak menyamun. 
Penyamun pon ada persatuan penyamun.
Penyamun pon ada doktor. Penyamun doktor kata "kurang vitamin C" Orang kaya (sarip dol dan Kemat hassan) boleh berpakat dengan penyamun Chief penyamun: kamu Momotaro-San, gaji kamu 150 dirham. Bin sarjan bin sarjan gaji kamu 30 dirham sebab byk amik "I O U"......satu jek respek kat penyamun2.....tu walau dia dikelilingi ngan emas dalam gua tuh....tapi tak curi hasil organisasi.....tetapi masih menerima gaji.....dari ketua penyamun.....kalau tak cukup pi cari rezeki lain kat luar walaupun menipu....tetapi tidak menipu organisasi dan bos.......
Berbeza ngan penyamun zaman sekarang.....walau dapat gaji....tapi masih lagi mencuri khazanah negara... Sekadar utk renungan, mesej yg sangat mendalam dari karya Allahyarham P. Ramlee..
Hit: 15 Laman Asal