Pada hujung minggu yang lepas, saya dan ayah telah berpeluang berkunjung ke pameran komputer yang dianjurkan oleh PIKOM di MITC. Perjalanan dari rumah ke pusat pameran mengambil masa kira-kira setengah jam. Situasi di tempat letak kereta agak sesak dipenuhi dengan kereta-kereta para pengunjung. Setelah berpusing-pusing selama 15 minit, barulah ayah mendapat ruang untuk meletakkan kenderaannya.
Di ruang legar bangunan itu, kami melihat banyak kain rentang dan poster ditampal di dinding bangunan tersebut. Kami telah disambut dengan senyuman yang manis daripada petugas-petugas di situ. Saya dan ayah telah diberi dua keping kupon cabutan bertuah. Kami diberitahu bahawa cabutan bertuah akan dilakukan pada setiap jam. Hadiah yang lumayan disediakan untuk pengunjung yang bertuah.
Sememangnya tujuan kami datang ke pameran ini untuk membeli sebuah komputer riba dan gajet-gajet yang terkini yang dijual oleh pengeluar-pengeluar produk komputer seperti syarikat Acer, Asus, Lenovo dan sebagainya. Terdapat banyak kiosk yang menawarkan pelbagai barangan dan mereka bersaing untuk menawarkan harga paling rendah. Pelbagai pakej pembelian juga ditawarkan bagi menarik hati para pengunjung seperti kami.
Ayah mengajak saya pergi ke sebuah kiosk Acer yang menawarkan pelbagai jenis komputer riba, komputer meja dan tablet.Ayah begitu tertarik dengan komputer riba yang mempunyai ciri-ciri yang diidamkannya. Ayah begitu khusyuk sekali mendengar penerangan daripada penjual tersebut. Sementara itu, saya juga tidak ketinggalan membelek-belek gajet-gajet yang menarik seperti ’thumbdrive’, ’earphone’ dan sebagainya yang mempunyai pelbagai warna dan fungsi.
Setelah 15 minit berunding, ayah telah memilih untuk membeli sebuah komputer riba Acer yang mempunyai ciri-ciri terkini dan menarik. Saya pula telah dihadiahkan oleh ayah sebuah tablet berjenama Samsung. Saya memeluk ayah dan mengucapkan terima kasih kepadanya. Ayah menghadiahkan tablet ini kepada saya kerana  kejayaan saya mendapat 8A dalam peperiksaan PMR yang lalu.
Sebaik sahaja hendak melangkah keluar daripada dewan tersebut kami mendengar pengumuman tentang cabutan bertuah untuk para pengunjung akan dilakukan. Ayah dan saya segera mengeluarkan kupon yang kami simpan sejak tadi lagi. Nombor yang tertera pada kupon saya telah diumumkan memenangi hadiah utama berupa sebuah kereta pintar berjenama Honda Insight. Ayah dan saya berpelukan sekali lagi kerana tidak menjangkakan bahawa kunjungan kami berdua ke sana telah memberikan durian runtuh kepada saya.
Setelah selesai urusan menandatangani dokumen yang diperlukan, ayah menelefon emak untuk datang mengambil kereta ayah. Saya dan ayah pulang ke rumah dengan menaiki kereta baru yang saya menangi tadi. Saya menyimpan hasrat untuk memandunya tidak lama lagi.
Hit: 0 Laman Asal